Lino-mixed

Linosnede
De linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum. Er bestaan speciale zachte linoleumsoorten voor kunstenaars.
De techniek is te vergelijken met de houtsnede. Omdat het snijden in de plaat linoleum makkelijker is – het materiaal is zachter – kunnen vloeiender lijnen ontstaan, maar een linosnede is doorgaans wat grover van tekening. Daardoor is hij beter dan de houtsnede geschikt voor grotere vlakken en grote formaten. De drukvlakken zijn gladder en missen de nerftekening van het hout.

Drukproces
Er kan eerst een tekening op het linoleum gemaakt worden, waarbij er rekening mee moet worden gehouden dat de afdruk later t.o.v. de tekening op het linoleum in spiegelbeeld zal zijn. Rond de afbeelding die moet blijven staan wordt met speciale gutsen het linoleum weggesneden. 

Daarna wordt met een roller speciale drukinkt op de achtergebleven hoge delen aangebracht. Vervolgens wordt er een vel meestal vrij dun papier op het linoleum gelegd, dat met een hoogdrukpers krachtig wordt aangedrukt. 

Mijn linowerk: de ”lino-mixed”
Daar waar het drukproces begint- het maken van een aantal afdrukken- sla ik een andere weg in.
De linoplaat die normaal gesproken dienst doet als “stempel ” wordt bij mij eindproduct: er wordt geen afdruk gemaakt.
De uitgestoken plaat wordt verlijmd op een stevige ondergrond; voorbehandeld en gelakt mdf plaat.
Vervolgens wordt het geheel voorzien van enkele lagen acryllak.
Een eindwerk kan in monochroom dan wel in een polychroom uitgevoerd worden.
Al deze werken zijn unica’s.